nedelja, 14 julija, 2024
HomePredstavljenoDežela pravljičnih nasmehov

Dežela pravljičnih nasmehov

Nekaj foto utrinkov včerajšnje Dežele pravljičnih nasmehov v parku Trbovlje :


Predhodna novica z dne, 4.12.2023:

Dežela pravljičnih nasmehov bo svoja vrata odprla v ponedeljek, 4. decembra, ob 17. uri, ko bomo prižgali praznične lučke. Na odru obljubljamo program za vse generacije, saj nas bosta za začetek obiskali Vila Eksena in Elza, nato Miklavž, sledil pa bo nastop Dejan Dogaja Banda. Tudi torek, 5. december, ne bo nič manj prazničen. Od 17. ure naprej bodo na odru Alenka Kolman in jelenček ter Miran Rudan inDesign.

Zanimivo in praznično pa ne bo samo na odru. Park bo še bolj prazničen s štiridesetimi stojnicami, na katerih bodo lahko obiskovalci kupili izdelke lokalnih društev, zavodov in ustvarjalcev.

Otroke bo razveselila Pravljična vasica, kateri smo tudi letos dodali novosti. Majhni in veliki obiskovalci bodo zagotovo opazili ledeni iglu s pingvini, premera 4 metre in višine več kot 2 metra, ki je svoje mesto našel ob vhodu v vasico, v parku pa bodo srečali tudi junake pravljice Ledeno kraljestvo. Kot že leta poprej pa v Pravljični vasici še vedno ostajajo Trije prašički, Sneguljčica ter Janko in Metka, prikupna Pepelkina kočija, kočije z jelenčki, družina snežakov, princ in princesa ter klopca sanj pod zvezdno kupolo. Prav tako je Dedek Mraz v parku že danes postavil nabiralnik, v katerega lahko otroci oddajo svoje pismo. A pozor, pripisati morajo tudi svoj naslov, da jim bo nanj lahko odgovoril.

Zanimivost, ki bo krasila park, je vsekakor gugalnica, avtorja COLETIVNO NORA iz Portugalske, ki je nastala v sklopu projekta Lumina (nosilec Društvo Hiša!) v letu 2018 in je bila podprta s strani Evropske komisije. Postavitev gugalnice, imenovane ELEKTRIFICIRANA GLAVA, sponzorirajo ekipa Katapult Metala, Aleksander Klemenčič, Maša Jazbec, Sendi Šmitpeter  in  Janez Cestnik. Elektrificirana glava je projekt, ki namiguje na dinamično igro med besedami in komuniciranjem ter reagira na našo interakcijo z gugalnico. Zakaj je gugalnica tako posebna?

Ko se usedemo na gugalnico in jo poženemo, ponazorimo gibanje v območju ust, ki predstavlja govor. Interakcija z drugimi ljudmi sproži delovanje naših možganov. Z  druženjem in udobjem se nam v možganih sprošča hormon oksitocin. Zanj je značilno, da tako hitro kot naraste, tudi upade oz. se vrne na predhodni nivo. Rečemo mu tudi hormon nežnosti, saj ob bližini ustvarja občutek ugodja, sproščenosti in pomirjenosti. Tako tudi mi z guganjem sprožamo ta hormon, na instalaciji kaže kako se »sveti«. Kjer mladi tkejo nova prijateljstva, pridobivajo novo znanje in ustvarjajo nova doživetja. Tako dolgo kot se gugamo, tako dolgo smo elektrificirani.

Pod instalacijo se podpisujejo tehnični mojstri Aleksander Klemenčič, Aljaž Kraner, Anže Plevnik, mecen umetniške postavitve je Katapult Metal, produkcija v sklopu projekta Lumina: Maja Pegan za Hiša! društvo za ljudi in prostore, Maribor.

V ponedeljek in torek se vidimo v Deželi pravljičnih nasmehov in Pravljični vasici v mestnem parku. Prisrčno vabljeni.

Oglas

Popularno