nedelja, 14 julija, 2024
HomeHrastnikVarneje v šolo

Varneje v šolo

Občina Hrastnik daje velik pomen varnosti najranljivejših udeležencev v prometu – otrok, posebno skrb tako namenjamo varnosti šolskih poti.

Pri načrtovanju šolskih poti in mest na cesti ali njenem delu, na katerem lahko pride do nevarnih situacij ali celo nesreč, smo upoštevali smernice, ki jih je za izboljšanju prometne varnosti otrok pripravila Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI).

V teh dneh ste tako že lahko opazili novost, ki je se je pridružila merilnikom hitrosti – nova urbana oprema in arhitekturno oblikovanje prometnih površin. Namen novosti je, da se voznika na prijazen način opozori na omejitev hitrosti oziroma prisotnost otrok kot ranljivih udeležencev v prometu.

Posebno na poti v šolo obstajajo težave, saj bi se morali vozniki zelo dobro zavedati, da lahko šolarji nenadoma stopijo na cesto. Zato bi moralo cestno okolje voznikom sporočati, da so v bližini šole ali vrtca. Cilj je, da se posebna pozornost in zavedanje usmerita v to, da je treba na takšnem cestnem odseku voziti v pripravljenosti na zaviranje.

Na mednarodni ravni so opravili veliko poskusov, da bi ozavestili voznike in zmanjšali hitrost pri vožnji blizu šole ali kakšnega drugega objekta, kjer so otroci. Toda pristop slovenske smernice za varnejšo pot v šolo to temo obravnava na najbolj napreden in inovativen način.

Smernica Direkcije RS za infrastrukturo predlaga arhitekturno-urbano opremo za vzbujanje pozornosti, ki je vidna od daleč in ima toplo čustveno kombinacijo, povezano s šolarji. Rezultat je edinstven in zelo učinkovit sklop arhitekturno-urbane opreme, ki lahko skupaj usmerja voznike in večinoma avtomatiziran program vožnje spremeni v zavestno umirjanje.

Zaradi kombinacije barv, velikosti naprav, grafične jasnosti in spremenljivosti kombinacije teh elementov nastane učinkovito orodje za zmanjševanje števila napak pri vožnji in verjetnost nastanka nevarnih situacij. Še posebno učinkovita je kombinacija večjega znaka z dvema otrokoma, barvastih varnostnih količkov in oznak na cesti, ki vzbujajo pozornost in skrbijo za zmanjšanje hitrosti.

Še ena novost pa prihaja že kmalu …

Oglas

Popularno