ponedeljek, 15 julija, 2024
HomeKronikaRezultati se izboljšujejo

Rezultati se izboljšujejo

V tem tednu obeležujemo Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. V Sloveniji imamo že od leta 2003 organiziran populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu – ZORA.

Če je dekle cepljeno proti HPV in se po 20. letu starosti redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela s tem rakom, izjemno majhna.   V državnem programu ZORA si prizadevajo, da bi pregledanost presegla ciljnih 70 % v vseh slovenskih občinah. Zato naš se posebej veseli, da je bila pregledanost v Trbovljah na dan 30. junij 2021 kar 74 odstotna, kar je nad ciljno vrednostjo in nad slovenskim povprečjem. Med 212 občinami se torej uvrščamo na 66. mesto največje pregledanost.

V zadnji letih Občina Trbovlje posveča posebno pozornost ozaveščanju  o vseh presejalnih programih za zgodnje odkrivanje raka Dora, Zora in Svit. S promocijo vseh treh  programov na radiu, v časopisu in preko spleta želimo spodbuditi občane, da se odzovejo vabilu na presejalni program, ki ga prejemo, saj si lahko s tem rešijo življenje.


Predhodna novica z dne, 6.4.2021

Program Svit rešuje življenja

Občina Trbovlje želi v sodelovanju z Zdravstvenim domom Trbovlje in medijskim partnerjem radiem Aktual Kum zvišati udeležbo na presejalnih programih Zora, Dora in Svit ter hkrati zmanjšati smrtnost, kot posledico rakavih obolenj. V Trbovljah je namreč rak na debelem črevesju in danki drugi najpogostejši rak, medtem, ko je v slovenskem povprečju na petem mestu.

Z udeležbo na presejalnem programu Svit, si lahko rešite življenje, saj več kot 70 % primerov raka na debelem črevesju in danki odkrijejo tako zgodaj, da onkološko zdravljenje sploh ni potrebno. Za vaše zdravje je izjemno pomembno, da ne prezrete povabila programa Svit, ki ga prejmejo moški in ženske med 50. in 74. letom starosti, in sicer vsaki 2 leti.

Vsi skupaj lahko prispevamo k temu, da bo umrljivost zaradi raka na debelem črevesju in danki manjša, da bomo dosegli vsaj 70 % odzivnost na program ter tako rešili 200 življenj letno.

Odzovite se na program Svit in si rešite življenje.

Predhodna novica z dne 20.1.2021:

Z akcijo ozaveščanja do boljšega zdravja občanov

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ima Občina Trbovlje veliko število raka na debelem črevesju in danki ter raka na dojkah, in se uvrščamo med slabše slovenske občine glede pojavnosti rakavih obolenj. Prav tako pa imamo tudi večjo umrljivost zaradi rakavih obolenj. Po drugi strani podatki NIJZ kažejo, da se naši občani v manjšem številu odzivajo na povabila  brezplačnih presejalnih programov za zgodnje odkrivanje rakavih oziroma predrakavih obolenj, pa čeprav je to ključnega pomena za daljše in bolj zdravo življenje.

Večja umrljivost zaradi rakavih obolenj je delno posledica manjše odzivnosti na brezplačne programe za odkrivanje raka na dojkah (Dora), programa za zgodnje odkrivanje rakavih in predrakavih obolenj na materničnem vratu (Zora) in zgodnje odkrivanje rakavih obolenj na debelem črevesju in danki (Svit). Kasnejše odkrivanje raka predstavlja namreč manjšo verjetnost za ozdravitev in večjo smrtnost.

Ker si na Občini resnično želimo izboljšati zdravje občanov in zmanjšati umrljivost, kot posledico rakavih obolenj smo začeli z akcijo ozaveščanja o pomembnosti udeležbe na brezplačnih programih Dora, Zora in Svit za zgodnje odkrivanje rakavih obolenj, in sicer skupaj z zavarovalnico Triglav, Zdravstvenim domom Trbovlje in medijskim partnerjem, Radiem Aktual Kum.

Občina Trbovlje zato apelira na vas, da se odzovete na povabila brezplačnih programov Zore, Dore in Svita. Da se odzovete na povabilo in udeležite pregleda vas nič ne stane, lahko pa vam reši življenje.

Oglas

Popularno