nedelja, 14 julija, 2024
HomeKronikaZbirna informacijo o požaru v Šklendrovcu

Zbirna informacijo o požaru v Šklendrovcu

V soboto, 12. marca 2022, je ob 14.45 zaradi neprevidnosti pri kmetijskih opravilih zagorela podrast v Šklendrovcu. Kljub hitri intervenciji gasilcev iz prostovoljnih gasilskih društev Zagorje – mesto, Podkum, Padež in Loke pri Zagorju, ki so prišli na kraj požara in takoj začeli z gašenjem, se je ta zaradi močnega vetra in suhega terena s travnika razširil v neprehodno območje gozda.

Na kraju požara so bili tudi gasilci iz PGD Trbovlje – mesto, ki so z dronom pregledovali območje požara.

Ob požaru je obstajala nevarnost, da ogenj zajame bližnjo stanovanjsko hišo, ki pa so jo gasilci takoj zavarovali. Z gašenjem požara, ki se je prvi dan razširil na okoli 12 ha, so zaključili ob 19.35, na kraju dogodka je do jutra ostala gasilska straža PGD Podkum, ki je kontrolirala razvoj požara na neprehodnem in nedostopnem terenu.

V nedeljo, 13. marca, so gašenje začeli že ob 5.43 uri, na pomoč so poklicali tudi helikopter Slovenske vojske. Ta je opravil 56 odmetov vode v skupni količini 80,5 kubičnih metrov. Intervencijo so zaključili včeraj ob 18.45, ko so požar na okoli 17 hektarih pogasili in omejili.

V soboto je v intervenciji sodelovali 64 gasilcev iz 5 prostovoljnih gasilskih društev, v nedeljo pa poleg helikopterja SV še 39 gasilcev iz treh prostovoljnih gasilskih društev.

Na kraju so bili tudi policisti, ki bodo ugotavljali morebitno odgovornost za požar. Gasilci bodo tudi v prihodnjih dneh opravljali obhode terena zaradi morebitnih nevarnosti ponovnega vžiga na posameznih točkah.

Ob tem tako zagorski gasilci kot tudi župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, ki se vsem sodelujočim v akciji zahvaljuje za hitro in strokovno pomoč, apelirajo na občanke in občane, da upoštevajo prepoved kurjenja v naravi, ki od danes dalje velja po vsej državi, saj je Uprava za zaščito in reševanje RS razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Tako je v naravnem okolju prepovedano kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati dejavnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Foto: Gasilska zveza Zagorje

Oglas

Popularno