ponedeljek, 15 julija, 2024
HomeKronikaŽe to jesen se v Trbovljah pričenja izgradnja novega krožišča

Že to jesen se v Trbovljah pričenja izgradnja novega krožišča

V decembru 2015 je bil v sklopu bolnišnice odprt nov regijski urgentni center z novim cestnim priključkom na Rudarsko cesto, kar nakazuje smer čim krajše in čim hitrejše navezave urgentnega centra in bolnice na regionalno cesto. Žal pa je del te poti, ki poteka med igriščem Partizan in Športnim parkom Rudarjem v zelo slabem stanju. Cestni odsek je dotrajan in preozek in zato potreben preureditve. Velik problem pa predstavlja tudi sama prometna ureditev, ki ni prilagojena aktualnim razmeram in potrebam v občini.

Po trenutni prometni ureditvi bi morala namreč vozila na nujni poti peljati vse do križišča pri Sallauminesu, po hribu navzgor do picerije Dimnik in navzdol proti urgentnem bloku,  namesto da bi na državni cesti samo zavila levo, peljala mimo Športnega parka Rudar in že bila pri urgenci. Naj poudarimo, da je zavijanje levo z državne ceste proti bolnici v nasprotju z veljavnimi cestnimi predpisi v tem križišču. Enak problem se pojavlja, ko želi vozilo iz stranske zapeljati na glavno cesto, saj lahko zavije samo desno proti trgovskem centru Spar, kar pomeni, da mora v primeru, ko bi želel pot nadaljevati levo po regionalki, peljati vse do krožišča pri pošti in nato nazaj gor, saj zavijanje preko polne črte ni dovoljeno. S takšno prometno ureditvijo se izgubi ogromno dragocenih sekund in celo minut, ki so v težkih situacijah izjemno pomembne. Z enakim problemom pa se vsakodnevno srečujejo tudi občani v večstanovanjskih stavbah na Trgu svobode, ki za dostop do svojih stanovanj vsakodnevno uporabljajo omenjeno križišče.

Z umestitvijo krožišča v to območje, bomo zagotovili boljšo prometno varnost, hitrejši in varnejši dostop do urgentnega centra in bolnice, obenem pa želimo poskrbeli tudi za ureditev igrišča na Partizanu, ki ga je že nekoliko načel zob časa.   Projekt bo financiran s strani Občine Trbovlje in Ministrstva za infrastrukturo. Ob tem želimo poudariti, da gre za gradbeno izjemno zahteven projekt, saj se bodo poleg izgradnje krožišča in obnove hodnikov za pešce, prestavili in obnovili tudi komunalni, vodovodni, toplovodni in električni vodi.

Dela se bodo pričela v letošnjem letu, v času izvajanja del cestni odsek ne bo zaprt, ampak se bodo gradbena dela izvajala na način, da bo promet lahko potekal izmenično enosmerno. Kljub temu, pa je treba upoštevati dejstvo, da bodo dela vplivala na potovalne navade ljudi, zato se že vnaprej zahvaljujemo za strpnost v času izvajanja investicije. Kdaj točno se bodo dela pričela in vse informacije o spremenjenem prometnem režimu, bomo pravočasno sporočili.

V sklopu projekta pa bo stekla tudi preureditev igrišča na Partizanu, ki bo otroke pričakal z novo razporeditvijo, novimi igrali in še kakšnim prijetnim presenečenjem, ki bo našim najmlajšim pričaral nasmeh na obraz. Prav tako na igrišču Partizan še vedno ostaja odbojkarsko igrišče, le da se prestavi nekoliko višje. Gre za kompleksen projekt, ki bo sicer zelo posegel v prostor, a le s pravilno ureditvijo dostopa do urgentnega centra bodo lahko občani deležni nujne medicinske pomoči v najboljših pogojih, saj gre pri tem za okoliščine kjer se rešujejo življenja in so ključne tudi sekunde. Prav tako pa ne pozabimo niti na okoliške prebivalce, ki jim bo z novo ureditvijo prihranjenih veliko kilometrov.

Tekst in foto: Občina Trbovlje

Oglas

Popularno