torek, 16 julija, 2024
HomeKronikaŽupanja Jasna Gabrič obiskala Prespa forum in pobrateno mesto Valandovo v Makedoniji

Županja Jasna Gabrič obiskala Prespa forum in pobrateno mesto Valandovo v Makedoniji

V teh dneh je županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič v imenu evropskega Odbora regij in njegovega predsednika, sodelovala na Prespanskem forumu, ki se je odvijal na Ohridu in ob Prespanskem jezeru.

Zbrane je nagovorila na tematskem srečanju z naslovom »Prihodnost čezmejnega sodelovanja v luči »Evropa za Prespo« ter spregovorila o možnostih in pomenu sodelovanja makedonskih lokalnih skupnosti z lokalnimi skupnostmi EU. Ob tem je poudarila, da »so izzivi Zahodnega Balkana tudi izzivi EU in jih moramo zato kot take obravnavati celostno.« Ob tem je izpostavila tudi dejstvo, da je Slovenija s 1. julijem prevzela predsedovanje Svetu EU in da si bo Slovenija prizadevala k zagotovitvi napredka regije pri približevanju k EU. V okviru predsedovanja bo organiziran tudi Vrh EU – Zahodni Balkan.

Obisk na Prespa forumu je županja izkoristila tudi za obisk pobratenega mesta Valandovo, ki ga je obiskala skupaj z direktorico Zavoda za mladino in šport Trbovlje, Tino Moljk. Z županom Valandovega, Perom Kostadinovom, so obiskale srednjo šolo  Goce Delchev ′′ – Valandovo, kjer so učitelji skupaj z ravnateljico predstavili svoje dejavnosti, uspešno izvajanje izobraževalnih projektov, ki jih financira EU, ter izvajanje strokovnega poučevanja s področja kmetijstva. Valandovo je poznano po pridelavi granatnih jabolk, zato je bil predstavljen tudi proces pridelave soka iz granatnih jabolk. Županja ter direktorica ZMŠT sta sodelovali tudi na razpravi z mladimi na njihovi Info točki, ki so jo za mlade vzpostavili nedolgo nazaj. Tema razprave z mladimi so bile različne možnosti, ki jih odpira EU, spregovorili pa so tudi o potrebi po povezovanju mladih in dialogu kot elementu miru in sodelovanja. Njihov na novo odprt center za mlade je del mreže Mladinskega zavezništva in je simbol medsosedskega sodelovanja mladih. Del obiska je bil namenjen tudi srečanju z gasilci v mestu Valandovo ter obisku tovarne tekstilnih izdelkov. Obisk je bil sklenjen s srečanjem in sestankom s sekretarko združenja makedonskih občin ter župani iz okoliških mest. Med njimi tudi z županom Kriva Palanka, s katerim županja Trbovelj sopredseduje delovnemu telesu evropskega Odbora regij za Severno Makedonijo. Na srečanju so spregovorili o nadaljnjem sodelovanju ter povezovanju med makedonskimi in slovenskimi občinami. Prijatelji iz Valandovega so se tudi tokrat izkazali kot odlični gostitelji, izredno gostoljubni, prijazni in odločeni, da bomo dobro sodelovali tudi v prihodnje. Vsi skupaj si želimo, da se obdobje epidemije čim prej konča ter da bomo lahko nadaljevali z mladinskimi izmenjavami ter v prihodnje izvedli še kakšen skupen projekt.

Tekst in foto: Občina Trbovlje

Oglas

Popularno