nedelja, 14 julija, 2024
HomeKronika32. občinski otroški parlament

32. občinski otroški parlament

Danes je v sejni dvorani Občine Trbovlje potekal 32. občinski otroški parlament na temo Moja poklicna prihodnost v organizaciji Društva prijateljev mladine Trbovlje. Prisotne je pozdravila županja Občine Trbovlje, ga. Jasna Gabrič.

Sodelovalo je 15 učencev iz vseh treh trboveljskih osnovnih šol.
 
Mladi parlamentarci že razmišljajo o svoji poklicni prihodnosti, nekateri bolj intenzivno, drugi so poudarili, da opažajo, da se jim z leti želje spreminjajo. Spregovorili so tudi o pomembnosti podpore pri sprejemu odločitev in želji po socialnem stiku in dobrem okolju ob zavedanju, da se morajo za svojo uspešnost potruditi sami. Prav tako so izpostavili kako pomemben je trud pri doseganju zastavljenih ciljev.
 
Sprejeli so sledeče sklepe:
 
1.        Pri izbiri poklicne poti je pomembno, da poslušamo sebe, se dobro pozanimamo in upoštevamo nasvet staršev, bližnjih in učiteljev.
2.        Pri izbiri poklica ni pomembna samo plača, ampak tudi, da te delo veseli, ga rad opravljaš in ti omogoča dostojno življenje.
3.        V času šolanja bi si želeli več informativnih dni in praktičnih predstavitev poklicev, kar bi olajšalo njihovo odločitev o poklicni prihodnosti.
4.        V prihodnosti bo največji poudarek poklicev vezan na tehnologijo in robotiko, saj znanost hitro napreduje.
5.        Za uspešnost na poklicni poti so zelo pomembne delovne navade, potrpežljivost, dobra komunikacija, empatija, samostojnost, samozavest in dobra zmožnost timskega dela
 
V naslednjem šolskem letu se želijo na otroškem parlamentu pogovarjati o šolskem sistemu, pomembnosti zdravja (prehrane in gibanja), razvijanju tehnologije in o socialnih stikih med sovrstniki in družino. Na regijskem otroškem parlamentu, ki bo 4. aprila 2022 v Trbovljah, bodo občino Trbovlje zastopali Ana Neža, Matic, Hana, Anuša in Lučka. Takrat se nam bodo pridružili še izbrani mladi parlamentarci občin Hrastnik, Zagorje ob Savi, Litije in Šmartnega pri Litiji.

Zapisala: Lavra Izgoršek, DPM Trbovlje

Oglas

Popularno