ponedeljek, 15 julija, 2024
HomeHrastnikAktualna sporočilo o stanju po poplavah v zasavskih občinah

Aktualna sporočilo o stanju po poplavah v zasavskih občinah

Stanje mostov v občini Litija (28.8.2023)

Po prvih opravljenih strokovnih pregledih mostov čez reko Savo na Savi in v Jevnici se je izkazalo, da sta v katastrofalnih poplavah oba utrpela resne konstrukcijske poškodbe, katere strokovnjaki še proučujejo in iščejo načine za sanacijo.

Na osnovi priporočil strokovnjakov zato mostova ostajata do nadaljnjega ZAPRTA za vsa motorna vozila. Prehod je dovoljen le kolesarjem in pešcem.

Šolski prevozi bodo od 1. septembra dalje organizirani po obvoznih cestah. O vseh nadaljnjih postopkih in načinu sanacije mostov vas bomo obveščali.

Predlogi Občine Litija za nujne protipoplavne ukrepe

Popis škode in zbiranje vlog: posledice poplav 4. in 5.8.2023

Občina Litija začenja z zbiranjem vlog oškodovancev, ki so utrpeli škodo na zemljiščih, stavbah oziroma na infrastrukturi in vodotokih zaradi posledic močnih neurij z večdnevnim obilnim deževjem, ki je povzročilo katastrofalne poplave, plazenje tal in druge posledice hudourniškega delovanja visokih voda. 

𝐕𝐬𝐢, 𝐤𝐢 𝐬𝐭𝐞 𝐳𝐚𝐫𝐚𝐝𝐢 𝐩𝐨𝐬𝐥𝐞𝐝𝐢𝐜 𝐩𝐨𝐩𝐥𝐚𝐯, 𝟒. 𝐢𝐧 𝟓. 𝐚𝐯𝐠𝐮𝐬𝐭𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐮𝐭𝐫𝐩𝐞𝐥𝐢 𝐧𝐞𝐩𝐨𝐬𝐫𝐞𝐝𝐧𝐨 𝐬̌𝐤𝐨𝐝𝐨, 𝐥𝐞-𝐭𝐨 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐡𝐨𝐝𝐧𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐯𝐢𝐭𝐞 𝐧𝐚: 

Škoda se bo popisovala do 10.9.2023.  

𝐕𝐞𝐜̌ 𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐳𝐚𝐯𝐢: https://www.litija.si/objava/806539 

Vse predhodno prijavljene oškodovance in tiste, ki so v evidenci poplavljenega območja, ki jo vodi Štab CZ, bo obiskala popisna komisija, ki bo izvedla popis in oceno škode na stavbah. Oškodovanci lahko pričnejo z odstranjevanjem posledic poplav in sanacijo povzročene škode še pred obiskom popisne komisije, vendar naj povzročeno škodo ustrezno dokumentirajo (fotografirajo). 

Naloga lokalnih skupnosti oziroma občin je ta, da popiše škodo na objektih, opravi oglede in zbere vse podatke ter jih vnese v spletno aplikacijo Ajda. Lokalni organi celotno dokumentacijo posredujejo pristojnemu ministrstvu. O tem ali bo država namenila sredstva za odpravo škode oziroma, kdo je upravičen do povračila in v kakšni višini, pa odloča izključno država oziroma pristojno ministrstvo.  𝐊𝐎𝐌𝐈𝐒𝐈𝐉𝐀 𝐁𝐎 𝐏𝐑𝐈𝐂̌𝐄𝐋𝐀 𝐒 𝐏𝐎𝐏𝐈𝐒𝐎𝐕𝐀𝐍𝐉𝐄𝐌 𝐒̌𝐊𝐎𝐃𝐄 𝐍𝐀 𝐓𝐄𝐑𝐄𝐍𝐔 𝐕 𝐏𝐎𝐍𝐄𝐃𝐄𝐋𝐉𝐄𝐊, 𝟐𝟏.𝟖.𝟐𝟎𝟐𝟑.

SKUPNI DOPIS OBČIN: Problematika odplavljenega mostu na lokaciji Videm-Beričevo, glavne ceste G2-108 Šentjakob – Zidani most

Občina Litija – Obvestilo (7.8.2023 0b 20.50)

Danes so enote občine Litija nadaljevale z delom pri odpravljanju posledic poplav. Dela so potekala na območju naselij Sava, Ponoviče, Litija, Kresnice in Jevnica. Pri aktivnosti je sodelovalo 6 enot GZ Litija, KSP Litija, Elektro in druga podjetja ter številni prostovoljci in kmetje s traktorji. Enote so skupno posredovale na kar 78 objektihOORK Litijaje tekom dneva obiskal oškodovane v poplavah in razdelil dodatne pakete pomoči.

Intenzivno se je pristopilo k čiščenju lokalnih cest in urejanju varnega prometa, ter urejanju dostopnih poti do posameznih težje dostopnih objektov. JP KSP Litija je v jutranjih urah prav tako pričelo z odstranjevanjem kosovnih odpadkov.


Na območju občine Litija je še naprej v izpadu železniški promet na odseku Litija – Sava, kjer poteka intenzivna sanacija s strani Slovenskih železnic. S strani Elektra so ob pomoči podjetnikov potekala intenzivna dela za zagotavljanje vzpostavitve električnega omrežja, kar je tekom dneva tudi uspelo.

Občina Hrastnik – Aktualne informacije (7. avgust, 10.30)

CESTE:
Državna cesta Hrastnik-Zidani Most – popolna zapora
. Cesta je še vedno zaprta, danes bodo delavci celotno cesto oprali in pospravili nanose, ki jih je prinesla voda, tako, da bo cesta odprta v najkrajšem možnem času.

Lokalna cesta Podkraj-Radeče – popolna zapora. Cesta bo kmalu dostopna za lokalne prebivalce, saj tako občina kot prebivalci Podkraja, delajo vse kar je v njihovi moči, da bi jo čim prej ponovno odprli.

O podrobnostih in spremembah na cestah vas bomo nemudoma obvestili.

VODA:
Vodo je v prehranske namene še potrebno prekuhavati vsaj 3 minute!
Ukrep velja do preklica za naslednja naselja: Čreta, Turje, Gore, Kopitnik, Marno, Unično, Krištandol, Brdce, Zg. del Črdenca. Še vedno vas vljudno naprošamo, da z vodo varčujete.

POMOČ:

Ob tej priliki pa v duhu solidarnosti vsem, ki ste pripravljeni pomagati, sporočam nekaj informacij.

DENARNA DONACIJA
V kolikor bi želeli finančno pomagati ljudem, ki jih je prizadelo neurje se obrnite na spodnji dve organizaciji. Pri donacijah pod kodo namena vedno dodajte CHAR. Bodite pozorni pri nakazilih na druga humanitarna društva, saj so nekateri nastalo situacijo že začeli izkoriščati, tako, da sta za finančne donacije najbolj sigurna Rdeči Križ Slovenije in Slovenski karitas. Podatke najdete spodaj.

Rdeči križ Slovenije.
Donacijo lahko nakažete prek SMS-sporočila na 1919 (ključna beseda: UJMA5 ali UJMA10) ali pa jo nakažete na njihov TRR račun: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banka d. d.), sklic: 00 96875, Namen: Ujma 2023, BIC banke: SKBASI2X, koda namena: CHAR. Donacije se zbirajo za prizadeto prebivalstvo pri sanaciji škode po neurjih in poplavah.

Slovenska karitas.
Nakazilo na TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, namen: POMOČ NEURJE, sklic: SI 00 624. Prispevate lahko tudi z SMS-sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR. Prispevek bo namenjen prizadetim v neurjih in poplavah.

DONACIJA MATERIALNIH POTREBŠČIN:
Vse nujne potrebščine lahko pripeljete v Športno dvorano Dolanka na Dolu pri Hrastniku, kjer ima štab Rdeči križ Hrastnik, skupaj s KRC Hrastnik. Material lahko pripeljete v dopoldanskem času vse od 9. do 11. ure in v popoldanskem času vse 17. do 19.ure. 
Zbira se: voda, suha hrana z daljšim rokom uporabe, adaptirano mleko, plenice, odeje in brisače in nič drugega!

PROSTOVOLJSKO DELO:
Rdeči križ Hrastnik koordinira prostovoljce iz naših krajev, v kolikor bi se jim želeli pridružiti pokličite številko: 041 738 909 ali pišite na elektronski naslov hrastnik.ozrk@ozrks.si

Zdaj, bolj kot kdaj koli prej, moramo stopiti skupaj kot skupnost. Pomagajmo bližnjim v stiski in poskrbimo za okolje prijaznosti, sočutja in razumevanja. Vsak od nas lahko prispeva k temu, da ponudi pomoč in podporo tistim, ki so bili najbolj prizadeti.

Ko gremo naprej, ne pozabimo, da smo močnejši, če smo združeni. Verjamemo v odpornost naše skupnosti in skupaj bomo obnovili in ustvarili svetlejšo prihodnost. Ostanite varni, mirni in potrpežljivi, saj delamo vse kar je v naši moči, da bi primarno odpravili posledice neurja.

Občina Litija – Obvestilo (6.8.2023 ob 21.00)

Z današnjim dnem je vpadla reka Sava. Tako so preko celega dneva potekale aktivnosti enot na območje občine Litija. Pri tem so sodelovale vse enote gasilske zveze Litija (12 enot), 7 enot gasilske zveze Šmartno, ter 2 enoti gasilske zveze Zagorje ob Savi – skupno več kot 325 gasilcev. Poleg gasilski enot je bilo vključenih več podjetji35 je bilo sodelujočih v okviru civilne zaščite, delavci KSP Litija in delavci Elektra ter območna enota RK Litija in številni posamezniki prostovoljci. S skupnimi močmi nam je uspelo posredovati na vseh lokacijah, ki so bile deležne poplav (skupaj preko 150 objektov, številne ceste in dva plazova).

Na območju naselja Ponoviče je bilo v ujmi poškodovane približno 1 km železniške proge, tako da je do nadaljnjega onemogočen železniški promet.

Na območju občine je več krajev ostalo brez električne energije, pri čemer smo se skupaj z elektro podjetji trudili in zagotovili električno energijo večini objektov, žal pa zaradi posameznih tehničnih težav nekaj objektov ostaja še brez električne energije.

MOSTOVA OSTAJATA ZAPRTA

Do nadaljnjega ostaja zaprta mosta v Jevnici in Senožetih. Oba mostova sta bila v poplavah poškodovana in nista varna za uporabo, zato je gibanje na njih strogo prepovedano.

SANACIJA SE NADALJUJE

Z delom na poplavljenem območju se bo nadaljevalo tekom naslednjih dni, KSP Litija bo pri tem nadaljevala z odvozom odpadkov, zato vse posameznike prosimo, da stvari, ki so bile izpostavljene poplavi in so za odvoz, namestijo na primerno zbirno mesto.

Prav tako se bodo na terenu še gibale posamezne intervencijske enote, zato pozivamo občane, da se na območjih, ki so bila izpostavljena poplavam gibljejo le v nujnih primerih.

Oglas

Popularno