nedelja, 14 julija, 2024
HomeKronikaJutri Zagorje v zlato-rumeni barvi

Jutri Zagorje v zlato-rumeni barvi

Zlato Zagorje, arhiv Občine Zagorje ob Savi

Občina Zagorje ob Savi se bo s simbolično gesto tudi letos pridružila jutrišnjemu mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku. Tako bodo most ljubezni, vhoda v rudniški rov pri Pristanu, Kulturni center Delavski dom Zagorje ter mestno ploščad in Cankarjev trg jutri zvečer obarvali v zlato-rumeno barvo.

Kot so zapisali v društvu Junaki 3. nadstropja, ki so ga ustanovili starši otrok z rakom, 15. februarja organizirajo vseslovensko akcijo ozaveščanja o raku pri otrocih.

Tako so k sodelovanju povabili vse slovenske občine in ostale lastnike, da 15. februarja objekte po celi Sloveniji osvetlijo z zlato oz. rumeno barvo in tako izkažejo podporo Junakom in Junakinjam, kot poimenujejo otroke z rakom.

Sprožili so tudi akcijo ozaveščanja v slovenskih šolah in vrtcih. S tem želijo povečati zavedanje, da bolezen rak ni samo bolezen odraslih.

Za rakom letno zboli približno 80 otrok in mladostnikov. Ozdravljivost je 80-odstotna, mnogi pa bitko s to kruto boleznijo žal izgubijo. Otroci in mladostniki, ki so trenutno v fazi zdravljenja, kot tudi tisti, ki so bolezen uspešno premagali, si predvsem želijo, da bi bili med vrstniki sprejeti. Žal je rak pri otrocih še vedno pogosto tabu tema. Mnogi vrstniki Junakov posledično nimajo dovolj informacij o tej bolezni in se zato gologlavih Junakov izogibajo ali pa se jih celo bojijo. Zato je problematika o sprejemanju med vrstniki letos še posebej izpostavljena, dodajajo v društvu.

Oglas

Popularno