ponedeljek, 15 julija, 2024
HomeLitijaLitijski karneval 2022

Litijski karneval 2022

Od četrtka, 17. februarja, do pepelnične srede, 2. marca 2022, bo v Litiji potekal sklop zanimivih in zabavnih dogodkov, s katerimi se bo času primerno obeležilo 175 let tradicije pustovanja v Litiji. Osrednji dogodki karnevala bodo potekali na pustno soboto, 26. februarja. Na pustni tržnici boste lahko na predčasnih volitvah glasovali za najbolj prepričljivo namišljeno pustno stranko za Slovenski parlament. Najmlajše pustne šeme se bodo razveselile predstave v športni dvorani. Litijska pustna oblast se bo predstavila na vožnji skozi mesto. Zvečer pa nas bodo na koncertu zabavali Tilen Artač in Čuki.

Tradicija Litijskega karnevala

Tradicija Litijskega karnevala je že ves čas vezana na politično satiro, zaradi česar je Litijski karneval unikaten. Teme karnevalov so velikokrat pomenile prehitevanje nekaterih najpomembnejših dogodkov v svetu (maskedanes.wordpress.com/about/litija/), na primer:

 • leta 1961 smo, pred Rusijo, v vesolje izstrelili prvega kozmonavta Kožurina,
 • leta 1963 se je v Litiji, več mesecev pred ostalim svetom, odvila mirovna konferenca, na kateri je bil sprejet sporazum o prepovedi jedrskih poskusov,
 • leta 1928 smo skonstruirali prvi potniški avion – Frtiški vrabec.

V zadnjih letih smo:

 • leta 2017 prvi na svetu gostili srečanje Putin in Trump in slavili uspeh litijske diplomacije,
 • leta 2018 smo predstavljali kandidate za volitve in za zmagovalca razglasili Litka – novo maskoto Litijskega karnevala,
 • leta 2019 smo se odcepili od Slovenije in Evrope ter pri tem prehiteli Veliko Britanijo,
 • leta 2020 smo ustanovili letalsko družbo Litija Airways, ki je še vedno edina slovenska letalska družba.

Program Litijskega karnevala 2022

Spomine na različne karnevalske dogodke iz preteklosti bomo organizatorji – Občina Litija, ZKMŠ Litija, Turistično društvo Litija in Razvojni center Srca Slovenije – delili z obiskovalci letošnjih dogodkov. Ti bodo, situaciji primerno, drugačni, a kot vedno zanimivi in zabavni. Po dveh letih prekinitve se bomo na nekaterih srečali tudi v živo na predavanju v Mestnem muzeju, na pustni tržnici in nastopih v Športni dvorani v Litiji.

Priprave na pustno dogajanje bomo začeli v Mestnemu muzeju Litija, kjer bomo lahko v četrtek, 17. februarja poslušali predavanje etnologa Aleša Gačnika z  naslovom Maškare, karnevali in turizem.

V petek pred začetkom šolskih počitnic bomo najmlajše šolarje povabili, da v centru Litije najdejo hudomušne Litkove kotičke. Popestrile jih bodo razstave risb Društva LILA Litija.  V avli Občine Litija bo na ogled razstava Mi Litijani smo veseljaki, po centru mesta pa na velikih panojih razstava o preteklih litijskih karnevalih. Vse do 2. marca.

Litijski karnevalski tradiciji se bomo najbolj približali na pustni volilni tržnici v soboto, 26. februarja. Na stojnicah se bodo predstavile povsem nove, namišljene stranke, ki z dejanskimi nimajo dosti skupnega. Predstavile se bodo z novimi imeni, idejami in programi pri katerih ne bo manjkalo tudi politične satire.

Če želite na neposrednih volitvah izvoliti slovensko pustno oblast, se nam pridružite na izvirnem političnem dogajanju, kjer bo vaš glas zanesljivo štel. Na tržnici boste lahko kupili tudi najboljše krofe, flancate in ocvirkove potice.

V Športni dvorani Litija bo za najmlajše na ogled pustna predstava Skoraj najboljši cirkus. Obiskal jo bo tudi vedno dobrodošel LITKO. Zvečer nas bodo na pustnem showu razveselili priljubljeni ČUKI z gostom – najbolj zabavnim slovenskim imitatorjem TILNOM ARTAČEM. Brezplačne vstopnice bodo na voljo 10 dni pred dogodkom v TIC Litija.

Litijski karneval 2022 bo ponudil tudi nekaj karnevalskega pohajkovanja po mestu. V času tradicionalne karnevalske povorke – od 15. ure dalje se bo na pustno soboto Litko z litijsko pustno vlado s kočijo zapeljal po mestu zato ga le pričakajte nekje ob trasi, ki bo objavljena na Facebook strani Litijskega karnevala.

Pregled dogodkov Litijskega karnevala 2022

Četrtek, 17. februar

MAŠKARE, KARNEVALI IN TURIZEM, predavanje, Mestni muzej Litija ob 18.00

od 18. februarja do 2. marca

LITKOVI KOTIČKI za najmlajše v centru Litije

MI LITIJANI SMO VESELJAKI, razstava v avli Občine Litija

PRETEKLI LITIJSKI KARNEVALI, razstava v centru Litije

Sobota, 19. februar

TRŽNICA NA PLAC s pustnimi dobrotami, Valvazorjev trg, od 8.00 do 12.00

Sobota, 26. februar

TRŽNICA NA PLAC s pustnimi dobrotami, Valvazorjev trg od 8.00 do 12.00

VOLILNA PUSTNA TRŽNICA, pustne stranke za slovenski parlament, Valvazorjev trg od 8.00 do 12.00

SKORAJ NAJBOLJŠI CIRKUS, pustna predstava za otroke, športna dvorana Litija ob 10.00

LITIJSKA PUSTNA OBLAST s kočijo po karnevalski Litiji – od 15.00 dalje

PUSTNI SHOW s TILNOM ARTAČEM ter ČUKI, Športna dvorana Litija ob 19.00

Brezplačne vstopnice za dogodke v Športni dvorani Litija lahko obiskovalci prevzamejo na TIC Litija, Valvazorjev trg 10, Litija od 16.2. dalje. Rezervacija vstopnic na info@visitlitija.si.

Delovni čas TIC Litija: torek 10.00 do 16.00, sreda 9.00 do 17.00, petek 9.00 do 15.00, sobota 9.00 do 12.00.

Na Litijskem karnevalu 2022 bomo upoštevali veljavne ukrepe NIJZ:

 • razkuževanje rok, medosebna razdalja, maske,…
 • število obiskovalcev v dvorani bo omejeno,
 • pogoj za vstop v dvorano bo izpolnjevanje pogoja PCT (+12 let, os. izkaznica).
 • uživanje hrane in pijače na tržnici ne bo možno.
Vabljeni na Litijski karneval 2022.
Več informacij: Spletna stran Občine Litija, Facebook stran Litijski karneval
Oglas

Popularno