ponedeljek, 15 julija, 2024
HomeHrastnikLetošnji festival Funšterc več kot uspešen

Letošnji festival Funšterc več kot uspešen

Letošnji 11. festival stekla in kulinarike Funšterc je potekal v Hrastniku v soboto, 9. septembra, s pričetkom ob 15. uri, ko nas je v dobro voljo spravil že lep sončen popoldan. Kot vsa pretekla leta smo tudi tokrat z vsemi društvi v Hrastniku in zasavski okolici stopili skupaj in ustvarili prijetno kulinarično prireditev oziroma tekmovanje, saj z njo spodbujamo ohranitev in večjo prepoznavnost funšterca in krumpantoča – tradicionalnih zasavskih jedi. Na festivalu je obiskovalce najprej pozdravil Miha Mirt, direktor Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem – KRC Hrastnik, izjemno smo pa bili veseli tudi obiska generalne direktorice Direktorata za turizem pri Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport RS, gospe Dubravke Kalin.

Tekmovalci so s svojimi izvirnimi idejami, srčnim veseljem in velikim zanosom pripravljali različne funšterce in krumpantoče z najrazličnejšimi dodatki in prilogami, ki so jih obiskovalci pokušali. Prav zaradi vseh teh izjemnih ljudi, ki nas nikoli ne razočarajo, saj nam pokažejo, da je prav vsaka takšna jed zelo dobra, vsako leto dobimo energijo in zagon za pripravo še boljšega Funšterca (in funšterca, seveda).

Zelo smo ponosni na to, da so letošnjo strokovno žirijo sestavljali trije najbolj znani kuharski »domačini«, na katere smo ponosni in se vedno pohvalimo, da »to pa so naši mojstri«: Iztok Gumzej, Branko Podmenik in Dejan Mastnak. Ti trije vrhunski kuharski mojstri so ocenili, da je letos »tnrbulš« funšterc pripravila ekipa Sitarjevški funšterc iz Rudnika Sitarjevec Litija, drugo mesto je zasedla »ta sladka« ekipa Matejka (Slaščičarski atelje Matejka), tretja pa je bila ekipa Vztrajno do ciljev (VDC Zasavje). S »tnrbulšim« krumpantočem pa so sodnike navdušile Trbouske turistke (Turistično društvo Trbovlje), na drugo mesto se je uvrstila ekipa Sončnica iz Društva za preprečevanje osteoporoze Hrastnik, na tretje pa Veseli berači iz Moškega pevskega zbora Svoboda Hrastnik.

Svojo oceno so podali tudi sami obiskovalci festivala, ki so izbrali »tnrbulšo« ekipo po njihovem mnenju. To je bila ekipa Vztrajno do ciljev, ki je prav tako dobila nagrado za najbolj obiskano stojnico na letošnjem festivalu. Vidi se, da so člani ekipo pravilno poimenovali in tudi dokazali, da so pravi vztrajneži na poti do svojih ciljev.

Na festivalu smo imeli poleg odlične hrane 13 tekmovalnih ekip v ponudbi tudi izdelke mnogih lokalnih ponudnikov. Obiskovalci so si ogledovali in se spoznavali z novimi edinstvenimi lokalnimi izdelki in si seveda tudi marsikaterega privoščili. Letošnja posebnost pri lokalnih ponudnikih je bila ta, da so za 11. obletnico festivala Funšterc enemu izdelku po lastni izbiri določili 11 % popusta. Povezali pa smo se tudi z Vinarstvom Kerin iz Posavja, ki je letos predstavilo svoja vina, ki so res prav pristajala našemu festivalu, prav tako pa je Društvo kmečkih žena in deklet Hrastnik s svojim izjemno dobrim pecivom letos zopet kulinarično očaralo vse obiskovalce.

Še ena pomembna novost letošnjega Funšterca je bila, da so tudi sami sodniki po svoji glavni nalogi – ocenjevanju funštercev in krumpantočev – zavihali rokave in pripravili degustacijske poslastice. Kuharski mojstri so navduševali s pečeno »kuro za v varžet«, black&white pohano ribo in sladkimi »čjšpluvimi knjdlci«. Poleg tega so se vsi trije sodniki odločili za dobrodelno noto: da organizatorjem zaračunajo znesek za nakup sestavin in priprave njihovih jedi, preostali znesek pa so se odločili podariti PGD Mežica, ki je utrpelo škodo v času poplav. Takšna njihova gesta je resnično vredna pohvale.

Za pester glasbeni program so poskrbela lokalna društva in posamezniki. Festival so tako popestrili Steklarska godba Hrastnik, Rudarska godba Hrastnik, Plesno kulturno društvo Zasavski country, pevec Matej Lebič, pevci Moškega pevskega zbora Svoboda, za do konca pa je občinstvo zabaval DJ Božo. Letos so Zasavske onlajn novice zopet podelili tudi nagrado zlati kuolm za najboljšo zasavsko turistično atrakcijo, ki jo je prejel Rudnik Sitarjevec, in (kot novost) je bila nagrajena tudi najboljša zasavska prireditev, to je postal Poletni oder Trbovlje.

Na dogodku ni manjkala niti animacija za naše najmlajše obiskovalce, ki so se ob poslikavah na obrazu in raznih igrah prav prijetno zabavali, Društvo Rast pa je s podporo mnogih donatorjev poskrbelo še za bogat srečelov. Kot vsako leto je bila generalna pokroviteljica Funšterca Steklarna Hrastnik, ki je s svojimi izdelki in finančno pomočjo pripomogla še k boljši izvedbi festivala, za kar se ji vsi iskreno zahvaljujemo. Zahvala gre seveda tudi vsem drugim podpornikom, ki so nas razveselili s svojimi prispevki.

Festival Funšterc je letos ponovno potekal na območju nekdanjih rudniških prostorov in glede na zelo veliko število obiskovalcev ter zadovoljstvo vseh prisotnih ugotavljamo, da prav ti prostori dogodku resnično dodajo nekakšen poseben pridih in ga naredijo še bolj »hrastniško avtohtonega«.

Funšterc se je predstavil v okviru skupnega mega kulinaričnega festivalom Zasavski šporhet, ki združuje tri kuharska tekmovanja v pripravi zasavskih jedi, ki so jih pripravljale že naše babice in predstavljajo tradicijo, na katero smo zelo ponosni. Hrastniškemu dogodku tako sledi še Grenadirmarš, ki bo v soboto, 16. septembra, v Trbovljah, konec meseca (30. septembra) pa bo v Zagorju ob Savi potekala 3. svetovna ajmohtijada.

Oglas

Popularno