četrtek, 20 junija, 2024
HomePredstavljenoOsrednja slovesnost ob prazniku Trbovelj

Osrednja slovesnost ob prazniku Trbovelj

Občina Trbovlje svoj občinski praznik obeležuje 1. junija, v spomin na boj revirskega delavstva proti Orjuni. Dogodki, ki so se zgodili 1. junija 1924, se uvrščajo med pomembnejše dogodke v zgodovini delavskega revirskega gibanja. Na sinočnji osrednji slovesnosti ob prazniku občine Trbovlje, ki je potekala v Delavskem domu Trbovlje, smo se poklonili dogodku, ki je močno zaznamoval Trbovlje in podelili občinska priznanja.

Na odru smo prisluhnili Mešanemu pevskemu zboru Prosavus, si ogledali film želja naših najmlajših iz Vrtca Trbovlje ter prisluhnili harfi in duu De Liri. Rastemo skupaj z našim mestom je bila kulturna točka, ki so jo posebej za to priložnost pripravili učenci OŠ Tončke Čeč.

Poleg klavirja in petja, so se nam naši otroci predstavili tudi z recitacijami pesmi, ki so jih napisali sami. Praznovanje pa smo zaključili s pesmijo Vse se da, v izvedbi pevskega zbora OŠ Tončke Čeč in Vlada Kreslina.

Zlato sončnico za najbolj urejeno krajevno skupnost je prejela KS Franc Fakin, nagrado pa je prevzela podpredsednica krajevne skupnosti, Marjetka Bizjak.

Tudi v letošnjem letu je Hortikulturno društvo Trbovlje, tako kot že vrsto let, evidentiralo in ocenjevalo urejenost vseh krajevnih skupnosti v občini Trbovlje. Upravni odbor Hortikulturnega društva je med krajevnimi skupnostmi v Trbovljah  najvišje število točk in najvišjo oceno urejenosti podelil KS Franca Fakina. Krajevna skupnost Franc Fakin z Mestnim parkom in Športnim parkom Ledenica je izredno urejena. Pred določenimi stanovanjskimi enotami so ureditve zasnovane s pestrim in z lepim izborom rastlin, ki smiselno tvorijo celoten izgled. Posamezniki, občani in vsi kot celota s svojim delom, trudom in vložkom prispevajo k izgledu krajevne skupnosti.

Posebno priznanje župana za izjemen prispevek na področju gospodarstva v občini Trbovlje prejme dr. Uroš Ocepek

Dr. Uroša Ocepka poznamo kot učitelja, mentorja, raziskovalca, inovatorja. Je prejemnik najvišje nagrade na področju šolstva, Učitelj leta 2022, slovenski predstavnik na Global Teacher Prize in učitelj strokovnih modulov s področja računalništva na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje.

Dr. Ocepek je že s pričetkom učiteljevanja vpeljeval v svoje delo tudi raziskovanje na področju pedagogike in didaktike, saj je kot raziskovalec  v okviru Zavoda RS za šolstvo vodil in razvijal Inovacijski projekt Orodje za zaznavanje dijakovih učnih karakteristik in preferenc. Inovativno orodje omogoča prepoznavanje učenčevih učnih/osebnostnih vzorcev, ki jih lahko učitelji, razredniki in svetovalni delavci upoštevajo pri učnem procesu. Inovacija je s strani Zavoda RS za šolstvo prejela potrdilo, da je dosegla najvišjo raven razvoja novosti na področju šolstva. Kandidat je inovacijo prijavil tudi na razpis Inovacije Zasavja in prejel zlato priznanje Gospodarske zbornice Slovenije, Območne zbornice Zasavje. Je inovator v pravem pomenu besede saj ima 13 potrjenih inovacij – tako na strokovnem kakor tudi na pedagoškem področju, pri tem pa v proces inoviranja vključuje tudi dijake. Kar 12 njegovih inovacij od je nastalo v Trbovljah.

Izjemni dosežki in angažma dr. Ocepka bistveno  presegajo pričakovano delo učitelja, vključevanje mladih v projekte inoviranja in možnost vzpostavitve prvih stikov z gospodarstvom pa sta neprecenljivi popotnici za njihovo nadaljnjo pot, zato mu župan z veseljem in ponosom podeljuje posebno priznanje župana za izjemen uspeh na področju gospodarstva v Občini Trbovlje.

Posebno priznanje župana za pomemben prispevek na področju znanstvenoraziskovalnega v občini Trbovlje prejme Benjamin Kreže.

Beno Kreže. Filmski ustvarjalec, slikar, umetnik. Beno pušča neizbrisljivo sled s svojim filmskim in slikarskim delom. Etnologija sociologija, zgodovina, antropologija in seveda tudi psihologija so znanosti, ki nam jih Beno skozi svoje filme predstavlja na globoko human in umetniški način. Njegova dela spodbujajo v vseh nas, ne samo občutek nostalgije, ampak tudi neizmerni ponos in občutek pripadnosti.

Njegovi dokumentalistični in seveda tudi umetniški pristopi k obdelavi posameznih tem iz zgodovine našega mesta govorijo, ne samo o strokovni in obrtni podkovanosti v vsem tem kar počne, ampak tudi o njegovi pripadnosti, o njegovem globokem človeškem občutku, da smo si povezani in da vsi v resnici pripadamo isti zgodbi in igramo svojo vlogo v njegovem večnem filmu.

Oglas

Popularno