nedelja, 14 julija, 2024
HomeHrastnikOtvoritev učnega čebelnjaka v parku pod Domom starejših Hrastnik

Otvoritev učnega čebelnjaka v parku pod Domom starejših Hrastnik

V Hrastniku so danes, 17. junija, svojemu namenu predali prvi učni čebelnjak v urbanem okolju. Gre za projekt sodelovanja Občine Hrastnik in Čebelarskega društva Hrastnik. Otvoritve se je udeležil tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Čebele imajo v naravi eno najpomembnejših vlog, zato je od njihovega preživetja odvisen tudi naš obstoj. Čebelarstvo je del naše nacionalne identitete in tradicije, zato tudi ne preseneča podatek, da je pobuda, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel, prišla prav iz Slovenije.

Kako pomembno vlogo opravljajo čebele in kako pomembno je čebelarsko znanje prenašati na mlajše generacije, se zavedamo tudi v naši občini. Prav zato smo skupaj s Čebelarskim društvom Hrastnik pristopili k postavitvi prvega učnega čebelnjaka v urbanem okolju.

Čebelnjak je postavljen v parku pod Domom Starejših Hrastnik, krasijo pa ga ročno poslikane panjske končnice s hrastniškimi motivi, ki so jih narisale slikarke, ki delujejo v okviru Mladinskega centra Hrastnik, v okolici pa najdemo še igralni poligon za otroke, ki so ga zasnovale vzgojiteljice iz Vrtca Hrastnik. Lahko bi torej rekli, da gre za čebelnjak lokalne skupnosti – za lokalno skupnost.

Za čebelnjak bodo skrbeli člani hrastniškega čebelarskega društva, njegov namen pa je učne narave – namenjen bo izobraževanju in usposabljanju članov društva, šolarjev, vrtečanov, občanov … vseh generacij, torej.

Uporabnike parka prosimo, da se v parku držijo sprehajalnih poti in ne zahajajo preblizu čebelnjaka. Čebele so sicer zelo miroljubna bitja, vseeno pa vas prosimo, da čebelnjak opazujete z dovolj velike razdalje. Sobivajmo s čebelami na do njih prijazen način.

Oglas

Popularno