ponedeljek, 15 julija, 2024
HomeLitijaRotary klub Zagorje Kum po poplavah pomagal zasavski družini do toplega doma

Rotary klub Zagorje Kum po poplavah pomagal zasavski družini do toplega doma

Avgustovske poplave so Sloveniji prizadejale škodo še ne videnih razsežnosti. Zaobšle niso niti zasavske regije; ogromno škode so utrpeli tako v Litiji kot tudi na Savi. V Rotary klubu Zagorje Kum (RK Zagorje Kum), ki deluje na celotnem področju Zasavja, so se zato odločili, da v teh težkih časih pomagajo v poplavah prizadeti družini na Savi. Za družino so uspešno zbrali kar 10 tisoč evrov in tako poskrbeli, da bo zima za njih topla.

Družini Bezjak s Save je voda poplavila hišo do višine treh metrov, na tej višini pa je voda vztrajala kar dva dni. Škoda je bila precejšnja, med drugim je bila popolnoma poškodovana tudi toplotna črpalka, ki predstavlja glavni vir ogrevanja za celotno družino. V času, ko se leto preveša v zimske mesece, je bila zato stiska še toliko večja. »V RK Zagorje Kum smo se odločili, da bomo našo pomoč namenili za pomoč prizadetim v poplavah na našem območju in družini Bezjak pomagali pri nakupu in instalaciji nove toplotne črpalke. Tako smo – kot številni Rotary klubi v Sloveniji, ki so pod okriljem Distrikta 1912, ki koordinira vse akcije Rotary klubov, zbrali in donirali preko 600 tisoč evrov – tudi mi prispevali pomemben del k pomoči po avgustovskih poplavah,« pomoč opiše predsednik RK Zagorje Kum Janez Lipec ml.

Člani so takoj pričeli z zbiranjem sredstev med člani in prijatelji kluba, pomoč so nemudoma ponudili tudi njihovi pobrateni klubi v tujini. »Rotary klubi Brčko, Doboj, Zrenjanin, Ulcinj ter Ra’anana so takoj ponudili svojo pomoč in zbrali del sredstev za našo akcijo. Naši akciji se je pridružil tudi organizacijski odbor prireditve Perkmandeljc vabi v svojo deželo 2023 in ob sodelovanju Fundacije Svečka skupaj z obiskovalci in izvajalci zbral 2.700 evrov. Dodatna sredstva so bila zbrana tudi preko razpisov Rotary distrikta Slovenija in Severna Makedonija 1912 ter Rotary distrikta Avstrija 1910, donacijo je prispevalo tudi podjetje Kumplast. Skupaj nam je tako uspelo zbrati kar 10 tisoč evrov, kar je bilo dovolj za pokritje celotne investicije,« doda predsednik Lipec ml.

Z izvajalcem EVJ d. o. o. in njegovim partnerjem, podjetjem Aircon d. o. o., ki sta se odrekla zaslužkom in sta k projektu pristopila humanitarno, so projekt zamenjave zunanje in notranje enote toplotne črpalke ter s prestavitvijo obeh enot na novo, višjo lokacijo v objektu, uspešno izpeljali do konca. Naprava je bila danes družini tudi uradno predana v uporabo. S skupnimi močmi jim je tako uspelo še pred zimo akcijo uspešno zaključiti in tako so, upajo, vsaj malo pripomogli k lepši – in predvsem topli –prihodnosti zasavske družine.

Foto: osebni arhiv družine, arhiv RK Zagorje Kum

Janez Lipec
RC Zagorje Kum
predsednik 2023/24

Oglas

Popularno