torek, 16 julija, 2024
HomeTrbovljeSkupina Laibach praznuje 40 let delovanja

Skupina Laibach praznuje 40 let delovanja

Zaradi poostrenih vladnih ukrepov in izrednega poslabšanja epidemiološke slike, tako v Zasavski regiji, kot tudi v Sloveniji, je koncert skupine Laibach ob njihovi 40. letnici delovanja odpovedan, oziroma prestavljen na naslednje leto.

Če so jim 27. septembra leta 1980, zaradi burne reakcije prebivalcev Trbovelj in uradnih občinskih organov, prepovedali njihov prvi javni nastop v trboveljskem hramu kulture pa jim letošnje obeležitve 40 letnice delovanja ne bo preprečila niti pandemija novega koronavirusa. Na samem začetku delovanja je skupina Laibach namreč želela izvesti svoj prvi koncert v kontekstu minifestivala s še nekaterimi drugimi  glasbenimi izvajalci, a občani takrat niso dobro sprejeli promocije dogodka, ko so na predvečer koncerta člani Laibacha in njihovi sodelavci ilegalno polepili ulice Trbovelj. To jih takrat ni ustavilo in danes skupina praznuje neverjetno uspešnih 40 let delovanja.

Laibach bo tako v Trbovljah, 23. oktobra 2020 uprizoril koncert, ki bo zvenel podobno, kot bi tisti pred 40-imi leti. Da bo dogajanje resnično zanimivo in podobno tistemu iz leta 1980, pa bodo poskrbele še nekatere povabljene glasbene skupine ter avdiovizualni projekti iz Slovenije in drugod. Že tradicionalno pa bo publiko (čeprav bo ta zgolj virtualna) nagovoril Peter Mlakar.

23. oktobra bo v Delavskem domu Trbovlje poseben večer intenzivnega zvočno, kulturno-umetniškega programa, ki bo trajal do poznih jutranjih ur.  Obiskovalci si bodo lahko v prostorih Delavskega doma, s pomočjo internetnega prenosa v živo, ogledali tudi razstavo z naslovom ‘One Band. One Vision’, posvečeno skupini Laibach, v Zasavskem muzeju Trbovlje pa še arhivsko razstavo o Laibachu, z naslovom ‘Štiri dekade’.

Koncerta si ne bo mogoče ogledati v živo, bo pa zato omogočen plačljiv internetni prenos v živo, v sklopu katerega bodo glasbeni navdušenci skupine Laibach dobili še ogromno spremljevalnega materiala, posebej pripravljenega za to priložnost. Če bi radi poleg vrhunske glasbene in vizualne predstave radi izvedeli in doživeli manj znana dejstva o skupini Laibach, predvsem o njihovih začetkih, potem ne smete zamuditi tega posebnega večera, ki ga boste lahko spremljali preko internetnega prenosa v živos svojega kavča.

https://www.laibach.org/laibach-40/

Oglas

Popularno