torek, 16 julija, 2024
HomeLitijaSlovenska bakla v občini Litija in Litijski tek 2021

Slovenska bakla v občini Litija in Litijski tek 2021

40 dni pred začetkom olimpijskih iger v Tokiu bo Slovenska bakla v soboto, 8.2.2021 gostovala v Občini Litija. Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez v sodelovanju s številnimi partnerji in tudi Občino Litija predstavlja enega največjih projektov, ki bodo celo Slovenijo, spomnili na največji športni dogodek, pomen športa in vrednote olimpizma.

V Litiji bo sprejem Slovenske bakle tudi simboličen začetek tradicionalnega Litijskega teka, ki bo letos potekal od 8.5. do 4.6.2021. Potekal bo v mehurčkih po izobraževalnih ustanovah in z individualnimi teki posameznikov in manjših skupin. Glede na dosedanje informacije bo to najmnožičnejši Litijski tek od leta 2013 dalje.

Po občini Litija bo Slovenska bakla prepotovala slabih 20 kilometrov. Pospremili jo bomo skozi center Litije vse do spominskega obeležja GEOSS na Slivni. Osredji del sprejema bo potekal na igrišču Nogometnega kluba Litija.

Slovensko baklo bo po Občini Litija nosilo 73 športnikov: članice in člani Društva šmarskih in litijskih tekačev, nogometnih klubov Litija in Jevnica, Plesnega športnega društva NLP,  kolesarskega društva Litijski tempomat, paraplesalec Amir Alibabić, skupina otrok Vrtca Litija, učenci osnovnih šol Litija, Gradec in podružnične šole Vače, dijaki Gimnazije Litija in skupina tekačic Tajin tek. Baklo bodo pozdravili tudi predstavniki Občine Litija, župan Franci Rokavec, podžupanja Lijana Lovše, podžupan Filip Fele in poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Boris Doblekar.

Sprejema se bodo udeležili nekateri najuspešnejši športniki Občine Litija v zadnjem obdobju. Številni so dosegli vidne uspehe v mednarodnem okolju, nekateri na državnem nivoju, drugi pa so s svojim dolgoletnim delom pustili trajen pečat na področju športa v Občini Litija.

Z osrednjega prizorišča sprejema Slovenske bakle bo skupina tekačic in tekačev Društva šmarskih in litijskih tekačev odšla na traso tradicionalnega Litijskega teka do gradu Pogonik in nazaj do Litije. S tem bodo simbolično začeli Litijski tek 2021. Ta je bil do sedaj enodnevna rekreativna športna prireditev tekmovalne narave, ki se je je udeležilo vsako leto do 900 tekačev vseh generacij. Letos bo potekal vse do petka, 4. junija. Tek tokrat ne bo tekmovalne narave, njegov cilj bo preteči kar največ kilometrov. Morda nam uspe, tako kot Slovenski bakli,  preteči toliko kilometrov, kot znaša razdalja od Slovenije do Tokia.

Izvedbo teka smo prilagodili trenutni situaciji. Potekal bo v mehurčkih – v vrtcih in šolah v okviru razredov na razdaljah od 200 do 1000 metrov. Za odrasle bo tek potekal individualno, relacijo in čas teka si bodo tekači izbrali sami. Poročilo o pretečenih kilometrih bodo  organizatorju sporočali pedagoški delavci. Individualni tekači bodo o teku  poročali sami s pošiljanjem slik pretečene relacije na elektronski naslov organizatorja.

 

Več informacij: o Slovenski bakli na bakla.olympic.si, o Litijskem teku na litijskitek.si in Alenka Urbanc, Javni zavod za kulturo, mladino in šport Litija, alenka.urbanc@mclitija.si, 051 428 012

Oglas

Popularno