ponedeljek, 15 julija, 2024
HomePredstavljenoSlovesnosti ob 30-letnici samostojne Slovenije

Slovesnosti ob 30-letnici samostojne Slovenije

Občina Zagorje ob Savi bo na praznični dan dneva državnosti, torej v petek, 25, junija, pripravila niz prireditev ob 30. obletnici samostojne Slovenije.

Ob 19. uri bodo slovesno odprli prireditveni prostor Pristan in odkrili spominsko ploščo, ki označuje vhod v rudniško skladišče eksploziva, kjer so med osamosvojitveno vojno za Slovenijo skrivali minsko eksplozivna sredstva in strelivo, ter bronasti kip rudarskega škrata Perkmandeljca,  ki ga je zasnoval Dušan Kastelic. Na slovesnosti bodo zbrane nagovorili župan Občine Zagorje Matjaž Švagan, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zasavje Božo Majcen in predsednik Rudarskega muzejskega in etnološkega društva Srečno Zagorje Anton Koban.

V kulturnem programu bosta sodelovala Pihalni orkester Svea Zagorje in skupina Orlek.

Slovesnost se bo ob 20. uri nadaljevala v mestnem parku, kjer bo župan Matjaž Švagan z nekaterimi člani takratne Skupščine občine Zagorje med letoma 1990 in 1994 ter člani trenutnega sestava Občinskega sveta ob 30-letnici države Slovenije zasadil lipo, sklenila pa se bo s koncertom ansambla Saše Avsenika na mestni ploščadi, ki se bo začel ob pol devetih zvečer.

Prireditev se lahko, po navodilih NIJZ, udeležijo obiskovalci, ki izpolnjujejo PCT pogoj (preboleli, cepljeni testirani).

Oglas

Popularno