nedelja, 14 julija, 2024
HomeHrastnikSvečana otvoritev sončne elektrarne Prapretno

Svečana otvoritev sončne elektrarne Prapretno

Holding Slovenske elektrarne, največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji je danes v Hrastniku obeležil začetek delovanja trenutno največje slovenske sončne elektrarne. V Prapretnem so namestili 6.748 sončnih moduli, ki bodo s pomočjo sončnih žarkov na nekdaj degradiranem območju proizvajali okolju prijazno električno energijo.

Foto_Žiga Intihar
Foto: ETV

Slavnostni govornik na otvoritvi največje sončne elektrarne v Sloveniji je bil predsednik Vlade RS Janez Janša, ki je skupaj z generalnim direktorjem HSE dr. Viktorjem Vračarjem tudi simbolično prerezal trak.

Danes je bila v pogon dana prva faza elektrarne, ki z močjo 3 MW zadostuje za letno oskrbo 800 gospodinjstev ali 30 šol.

V 2. fazi se bo projekt širil preko meja Občine Hrastnik v Občino Trbovlje, kjer bodo postavljeni dodatni moduli moči do 5 MW, kar bo zadostovalo za letno oskrbo do 1350 gospodinjstev.

V 3. fazi pa bodo v Občini Hrastnik namestili še dodatne module do približno 7 MW moči, kar zadostuje za letno oskrbo 1900 gospodinjstev.

Sončna elektrarna Prapretno predstavlja pomemben korak od ogljične preteklosti k prihodnosti, ki temelji na obnovljivih virih energije.

Več o dogajanju in svečanem odprtju sončne elektrarne pa si lahko pogledate v naslednjih Novicah na ETV, ki bodo na sporedu v torek, 12.4.2022 ob 19:30.


Oglas

Popularno