nedelja, 14 julija, 2024
HomeZagorje ob SaviUrejanje gorskokolesarskega parka Cilenca Trails

Urejanje gorskokolesarskega parka Cilenca Trails

Kolesarski klub Zagorska dolina je že 20 let gonilna sila pri popularizaciji in razvoju kolesarstva v občini, eden zadnjih turističnih projektov, s katerim želijo Zagorje postaviti na zemljevid svetovnih kolesarskih destinacij, pa je ureditev gorskokolesarskih poti na območju Cilence nad zagorskim Evroparkom. Območje parka obsega velik del vzpetine Cilenca na približno 16 hektarih površin, neposredno nad ŠRO Evropark. Dostop na vrh parka bo urejen po cesti proti Vinam, iztek gorskokolesarskih poti pa bo na koncu Evroparka, nasproti poligona Pumptrack Zagorje.

Projekt so razdelili na tri faze, trenutno je v teku druga faza, ki do odprtja predvideva vzpostavitev treh poti oz. prog različnih stopenj težavnosti, v tretji pa nameravajo do konca leta 2022 zgraditi še tri dodatne proge, “skills park” za učenje osnov gorskega kolesarstva, krožne poti pa še kakšno presenečenje se bo našlo.

Tako imenovana flow proga, širine 2 m in v dolžini 1, 6 km, polna nagnjenih zavojev, valov in skokov, ki bo primerna za kar najširši krog uporabnikov, je končana, trenutno pa gradijo še dve dodatni progi, ki bosta še malce daljši, tehnično bolj zahtevni, zato se bo za vsakega kolesarja našlo nekaj zabavnega. Uredili so tudi premostitev v izteku parka in križanje z obstoječo pešpotjo v smislu zmanjšanja hitrosti kolesarjev.

Park pa ne bo namenjen samo samostojni vožnji, ampak bodo ponudili tudi izobraževalne vsebine, primerne za vse starosti in stopnje znanja. V pripravi so že programi skupinskih treningov gorskega kolesarstva, izvajali bodo delavnice tehnik vožnje, malo šolo gorskega kolesarstva za najmlajše in ostale izobraževalne dogodke. V sodelovanju s Kolesarsko zvezo Slovenije in Planinsko zvezo Slovenije bodo v parku in planiranem objektu ob vznožju parka vzpostavil izobraževalni center, ki bo omogočal izobraževanja strokovnega kadra, trenerjev gorskega kolesarstva in turnokolesarskih vodnikov in tudi organizacijo raznih predavanj.

Seveda pa ne bo šlo brez ostalih dogodkov in dirk. Že v letu 2022 bodo izvedli dirko serije SloEnduro za slovenski pokal v disciplini enduro, organizirali pa bodo tudi krajše enodnevne dogodke in tekmovanja.

Odprtje parka načrtujejo maja, seveda pa je vse odvisno od epidemioloških razmer.

Oglas

Popularno