torek, 16 julija, 2024
HomeMoravčePROTESTNA IZJAVA ŽUPANA IN OBČINSKEGA SVETA OBČINE MORAVČE

PROTESTNA IZJAVA ŽUPANA IN OBČINSKEGA SVETA OBČINE MORAVČE

Župan in Občinski svet Občine Moravče ostro protestirata proti temu, da se v Moravški dolini odlaga 6.000 ton pepela in žlindre. Vlado Republike Slovenije, Ministra za okolje in prostor in Agencijo Republike Slovenije za okolje (ARSO) pozivamo, da takoj ukrepajo in v skladu s pravnim redom zaščitijo zdravje ljudi in preprečijo dodatno onesnaženje okolja, ki je že sicer obremenjeno z dolgoletnim onesnaževanjem. V skladu z izidom referenduma leta 2007 in Deklaracijo o čisti Moravški dolini (2019) od pristojnih organov zahtevamo, da preprečijo zakopavanje pepela in žlindre na področjih peskokopov Podstran-Soteska in Drtija-Dobrava v Moravčah.

Pepel in žlindra sta nasičena z nevarnimi in strupenimi težkimi kovinami. Vse mednarodne raziskave in analize dokazujejo, da pepel vsebuje strupena onesnaževala kot so selen, živo srebro, kadmij, kobalt, litij in arzen, ki so vsa povezana z rakom in drugimi resnimi vplivi na zdravje ljudi. Gre za strupene težke kovine, ki onesnažujejo predvsem podtalne vode. Po EU in v ZDA odstranjujejo premogovni pepel s področij, ki so prepredena s površinskimi in podtalnimi vodami. V Sloveniji v Moravčah ta pepel odlagamo prav na takšna področja – celo več, strupeni pepel se namerava zakopavati nad zadnjim neonesnaženim vodnim virom, ki ga ima Moravška dolina in smo ga pred leti zgradili z evropskimi sredstvi.       

Poleg tega se to odlaganje dogaja v neposredni bližini osnovne šole in vrtca, v katerih je 799 otrok. Površinska voda in podtalnica sta iz leta v leto bolj onesnaženi s težkimi kovinami. Vsako leto kot posledica v okolici Termitovih peskokopov narašča število rakavih obolenj. Celotna Moravška dolina je tako talec umazanega kapitala in države, ki še vedno dopušča ekološki kriminal. Zato protestiramo proti temu, da pristojni organi Republike Slovenije dopuščajo kršenje slovenske okoljske zakonodaje, evropskih direktiv in mednarodnega okoljskega prava. Zahtevamo, da v skladu z okoljsko zakonodajo  nemudoma ukrepate. V nasprotnem primeru bomo za zaščito občank in občanov Občine Moravče prisiljeni ukrepati sami.

Ne bomo tiho izginili v noči, saj nas vodijo vzori Jurija Vege, Daneta Zajca in drugih moravških velikanov. Zato storite vse, da skupaj rešimo enega najlepših biserov slovenske zemlje – Moravško dolino. Osupli smo nad vašo doslejšnjo brezbrižnostjo. Tudi če nameravate opustiti premog do leta 2033, to ne pomeni, da ga lahko do takrat odlagate pri nas, tako kot sta to lahko sklenili dve podjetji z neodgovornim vodstvom: 6000 ton za 6000 Moravčanov, tokrat vsakomur njegova tona strupenega pepela – na že obstoječih dva milijona ton podlage. So trenutki, ko je treba ukrepati odločno. Rubikon naše potrpežljivosti je prekoračen, ko se nad nami izvaja ekocid in postanemo žrtve okoljskega nasilja brez primere. Moravška dolina je naš dom in sami hočemo odločati o naši usodi. Ta dolina ni last niti kapitala niti države ali občine – je last naših vnukinj in vnukov.   

Moravče, 28. april 2021

OBČINA MORAVČE

                                                                                       dr. Milan Balažic l.r.

                                                                                          Ž U P A N


Predhodna novica z dne, 19.4.2021

V Moravčah ostro obsojajo in zavračajo pogodbo med podjetjem Termit in Termoelektrarno – Toplarno Ljubljana

Novica, ki jo je v sredo objavil časnik Dnevnik, da je bila sklenjena pogodba med moravškim podjetjem Termit in Termoelektrarno –Toplarno Ljubljana o prevzemu 6.000 ton pepela in žlindre, je ponovno dvignila temperaturo na občini Moravče. Gre za še dodatno onesnaževanje Moravške doline, saj je elektrofiltrni pepel škodljiv in nevaren za okolje. Župan dr. Milan Balažic je bil ob tej novici ogorčen, za našo televizijo pa je povedal:

Oglas

Popularno