torek, 16 julija, 2024
HomeHrastnikZačetek prijateljstva z ukrajinskim mestom Drogobič

Začetek prijateljstva z ukrajinskim mestom Drogobič

Podpisan sporazum o sodelovanju med občinama Hrastnik in Drogobič

Septembra 2021 je v okviru evropskega programa ULEAD with Europe in pod okriljem projekta »Mostovi zaupanja – trajnostno sodelovanje med občinami« delegacija slovenskih županov, v kateri je bil tudi hrastniški župan Marko Funkl, odpotovala v Ukrajino, kjer so se srečali z župani ukrajinskih mest. V projektu, katerega namen je spodbujanje partnerstev med ukrajinskimi in slovenskimi občinami, namreč sodeluje tudi občina Hrastnik.

Le nekaj mesecev po obisku Ukrajine, še predno so bili narejeni prvi konkretni koraki sodelovanja, se je Ukrajina februarja prebudila v vojno. Sodelovanje na različnih področjih se je s tem dnem spremenilo v humanitarno pomoč. Občina Hrastnik je zato nemudoma vzpostavila zbiranje pomoči, namenjeno predvsem prebivalcem mest Buča in Drogobič, s katerima je občina v okviru projekta povezana.

Na predlog, da bi enega od konvojev humanitarne pomoči spremljal kateri od županov prijateljske občine, je konvoj v občino Drogobič konec aprila spremljal župan Marko Funkl. Mesto Drogobič leži blizu meje s Poljsko in je sedaj eden od večjih centrov za begunce, ki so se z vojnih območij umaknili na zahod Ukrajine.

V Drogobiču se je 27. aprila 2022 hrastniški župan srečal z županom Tarasom Kučmo. »Na sprejemu smo se na kratko pogovorili o vojnem stanju in beguncih ter si ogledali begunski center v eni izmed šol. Stekli so tudi pogovori o različnih možnih oblikah sodelovanja v prihodnosti,« je o obisku ukrajinskega mesta povedal hrastniški župan. Raztovorili so tudi tovornjak s humanitarno pomočjo iz Hrastnika v njihovem logističnem centru.

Drugi dan obiska pa je bil namenjen podpisu pisma o nameri o partnerstvu. Na uradnem srečanju 28. aprila 2022 sta tako župana obeh mest, Marko Funkl in Taras Kučma, podpisala sporazum o prihodnjem sodelovanju. Podpis sporazuma predstavlja krepitev partnerstva med mestoma Hrastnik in Drogobič na področju izobraževanja, kulture, gospodarstva in pomoči Ukrajini.

Po vrnitvi v Hrastnik je župan Marko Funkl izpostavil pomen pomoči, ki smo jo Ukrajini namenili Hrastničani. »V našem varnem zavetju si niti predstavljati ne moremo, koliko jim pomeni vsaka še tako majhna pomoč. Hvala vsem dobrim ljudem in organizacijam v Hrastniku, ki ste po svojih močeh pomagali, da bodo ljudje, ki so morali zapustiti svoje domove, vsaj malce lažje preživeli te težke trenutke. Zahvale in prenekatera solza v izmučenih očeh številnih begunk in beguncev naj bodo dodaten motiv, da s pomočjo po svojih močeh nadaljujemo.«

Zbiranje humanitarne pomoči se nadaljuje, odda se jo lahko na sedežu Rdečega križa Hrastnik, Novi dom 11, od 8. do 12. ure.

Oglas

Popularno